Niecodzienne zastosowanie jajka.

5 sposobów na niecodzienne zastosowanie jajka.

Jajka są bardzo odżywcze i jeśli tylko nie mamy przeciwwskazań, warto je jeść. Cieszą nasze podniebienia nie tylko w postaci pysznej jajecznicy smażonej na maśle, ale także jako główny składnik wielu potraw. Bez jajka obejść się nie można, jeśli pieczemy tort na urodziny dziecka, czy na szybko kręcimy kogel-mogel. I choć mają tak szerokie zastosowanie w kuchni, mało z nas wie, że jajka mają jeszcze kilka, innych, niekulinarnych zastosowań.

OPATRUNEK. Błona znajdująca się w skorupce jajka ma za zadanie chronić pisklę. Okazuje się, że doskonale radzi sobie ona także z ludzkimi, trudno gojącymi się ranami. Zawiera sporo białka, ale też wykazuje silne właściwości wspomagające tworzenie się nowych tkanek łącznych i naczyń krwionośnych. Już teraz mieli się materiał błon na proszek, którym posypuje się przewlekłe rany pacjentów. Takie wykorzystanie jajka jest tańszą alternatywą plastrów kolagenowych. Obecnie trwają zaawansowane próby przemysłowego pozyskiwania błon jajka, do masowej produkcji opatrunków.
NAWÓZ. Skorupki doskonale odżywiają rośliny. Wystarczy je pokruszyć i użyć jako kompost pod rośliny ogrodowe. Zawierają sporo wapnia, który kochają m.in. pomidory. Skorupki odstraszają też ślimaki, które zadomowiły się w naszych ogrodowych roślinach. Jeśli gotujemy jajka, nie wylewajmy wody, tylko po ostygnięciu i odstawieniu na 3 dni w zaciemnionym miejscu, użyjmy jej do podlania roślin doniczkowych.
KLEJ. Jajkiem z powodzeniem skleisz papier. Posmaruj białkiem papierowe elementy i złącz razem. Zobaczysz, że będą trwale połączone, a w dodatku bez żadnych śladów po klejeniu.
CZYŚCIK SREBRA. Jeśli na Twojej srebrnej zastawie lub pierścionku pojawił się brzydki, ciemny nalot możesz wykorzystać jajko do wyczyszczenia przedmiotów. W tym celu należy ubić białko i przy użyciu miękkiej szmatki wyczyścić miksturą naszą biżuterię.
CZYŚCIK ŻELAZKA. Ubitym jajkiem możemy czyścić nie tylko galanterię, ale też wszelkie ślady po żelazku. Jeśli zdarzy się nam przypalić ulubioną bluzkę, to jajko jest ratunkiem dla materiału. Ubij białko na sztywną pianę wraz z ½ łyżeczki soli. Pianę nanieś na przypalone miejsce i odczekaj około 20 minut. Po tym czasie spłucz miksturę. Przed użyciem wysusz.