Piwo i wino jako dodatek do potraw

W kuchniach całego świata powszechnie wykorzystuje się różne alkohole. Podczas obróbki termicznej alkohol zostaje odparowany, a w daniu zostają jedynie jego wytrawne, naturalne aromaty. Do przyrządzania różnych potraw najczęściej wykorzystuje się wina lub piwa. Podpowiadamy, które z nich wybrać, by gotować jak prawdziwy mistrz kuchni!

Wino białe

Wino białe tradycyjnie serwowane jest do lekkich dań. To doskonały dodatek do potraw z owoców morza, ryb, jasnego mięsa, sałatek czy oryginalnej, włoskiej pizzy. To także obowiązkowy składnik risotta – włoskiego dania na bazie ryżu duszonego z dodatkiem wina i bulionu, a także wybranych dodatków (np. warzyw, mięsa, ryb). Wino białe wykorzystywane jest również do przyrządzania niektórych deserów na bazie świeżych, soczystych owoców, takich jak owoce cytrusowe.

Wino czerwone

Czerwone wina podaje się do ciężkich, mięsnych potraw na bazie wołowiny, dziczyzny, niektórych gatunków drobiu i wieprzowiny. Typową potrawą, która nie może obyć się bez smaku dobrej jakości czerwonego wina jest wołowina po burgundzku – jedna z najbardziej popularnych potraw francuskich. Wino doskonale sprawdzi się także jako marynata do pieczonych mięs czerwonych, a także do niektórych dań z grilla. Dobrze komponuje się także z deserami na bazie czekolady gorzkiej lub mlecznej, przypraw korzennych (np. cynamonu, kardamonu) i owoców jagodowych.

Piwo jasne i ciemne

Piwo stanowi ciekawą alternatywę dla popularnych, bezalkoholowych marynat do mięsa. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczonego kurczaka. Jak upiec kurczaka na butelce? Wystarczy zamarynować mięso w ulubionych przyprawach, “nadziać” kurczaka na otwartą butelkę jasnego piwa, a następnie piec mięso przez około 2 godziny w temperaturze 200 stopni. Ciemne piwo świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs grillowanych, takich jak żeberka lub podudzia z kurczaka. Jako napój serwowane jest do dań kuchni niemieckiej, austriackiej, polskiej i czeskiej, rzadziej do potraw kuchni śródziemnomorskiej.