Wykorzystanie komosy ryżowej
Specyfika rośliny:
Komosa ryżowa nazywana również złotem Inków jest bardzo bogatą rośliną w białko i wiele witamin. Określana jest także mianem pseudozboża, ponieważ nie zawiera ona glutenu. Dlatego najbardziej popularna i wykorzystywana w kuchni jest u osób uczulonych na gluten. Gotowana a w dodatku połączona na przykład z bulionem warzywnym może dostarczyć naszemu organizmowi wszystkich niezbędnych aminokwasów, wapnia, białka czy też jakże ważnego żelaza. W Polsce popularność komosy jest wciąż niewielka choć zwiększa się z roku na rok. Warto uwzględnić ją w naszej diecie ponieważ zawiera ona niezwykłe właściwości i jest produktem prozdrowotnym a w dodatku jest bardzo smaczna. Może okazać się pomocna a nawet niezbędna w walce z nadwagą powodując uczucie sytości na długi czas. Bez obawy można ją stosować i nie martwić się o przytycie czy też o utratę świetnej sylwetki. Jest to roślina, którą mogą jeść wszyscy w każdym wieku i stanie zdrowia choć nie każdemu przypadnie ona do gustu. Jest warta polecenia i na prawdę warto sobie ją kiedyś spróbować.
Gdzie wykorzystać QUINOE?
Odpowiadając na pytanie co zrobić z komosy ryżowej…tak na prawdę możemy ją wykorzystać we wszystkim. Jest ona świetnym zamiennikiem ryżu i dobrze
przygotowana (podprażona na suchej patelni) może oferować nam lekko orzechowy smak. Z jej użyciem możemy sporządzić dania wytrawne jak i te słodkie. Wyśmienicie smakuje w połączeniu z jogurtem jako odżywcze i bardzo wartościowe śniadanie. Komosa ryżowa może być składnikiem wielu przeróżnych sałatek, gdy połączymy ją z kawałkami awokado, roszponką, wieloma ziołami czy dajmy na ten przykład sosem francuskim będzie ona jeszcze smaczniejsza.
Jeżeli w dalszym ciągu zastanawiamy się co zrobić z komosy ryżowej to jest również jadalna w postaci dania na surowo, w tym wypadku należy zamoczyć ziarenka w wodzie i odczekać kilka/kilkanaście godzin aż napęcznieją i wykiełkują. Posiada naprawdę szeroki wachlarz zastosowań od pożywnych śniadać poprzez smaczne zupy aż do lekkich i strawnych kolacji.