Jagody witaminy.

Jagody pełne witamin.

Niepozorne i malutkie owoce są leśnymi skarbami. Od prawieków używano ich jako naturalnych specyfików. Ze względu na ich bogaty skład stosuje się w walce z różnymi dolegliwościami. Trzeba się cieszyć nimi, póki są. Mają krótki żywot, więc warto jest zaopatrzyć się w owoce latem, by w czasie chorób i przeziębień móc z nich korzystać. Używa się nie tylko owoców, le też liści, z których robi się napary pomocne na bóle brzucha. Można je spożywać na surowo, w przetworach lub suszu. Doskonale nadają się do mrożenia.

Jagody witaminy.

Zawierają sporo tłuszczy, węglowodanów, błonnika, kwasów organicznych antyutleniaczy, fitosteroli i witamin. To skarbnica nie tylko witaminy C, ale też A, E, K i z grupy B witamin: B1, B2, B3 i B9. Minerały, które tworzą jagody to: selen, mangan, cynk, fosfor, magnez, miedź, potas, wapń, sód i żelazo. Mają więc one szerokie spektrum działania, głównie przeciwbakteryjnego. Wspomagają układ pokarmowy i zwiększają układ odpornościowy. Są naturalnym lekarstwem podczas przeziębień i grypy. Coraz częściej stosuje się je także w innych chorobach, jakimi jest miażdżyca, nadciśnienie, a nawet nowotwory. W chorobach raka jagody blokują powstawanie komórek nowotworowych, poprzez zwalczanie wolnych rodników.

Właściwości jagód.

Znane są jako naturalne lekarstwo w chorobach układu pokarmowego. Stosowane przy nudnościach i biegunkach. Regulują pracę jelit, odwadniają kał, wpływają korzystnie na błonę ścian żołądka i spowalniają proces fermentacji w jelitach. Poprawiają apetyt i likwidują pasożyty. Działają antybakteryjnie. Wspomagają wzrok i zmniejszają zachorowania na choroby wieńcowe. To owoce dla odchudzających się, ponieważ mają mało kalorii i zawierają sporo błonnika. Regulują też poziom cholesterolu we krwi i zmniejszają stany zapalne w pęcherzu moczowym. To owoce młodości. Nawilżają skórę i zatrzymują pierwsze oznaki starzenia się poprzez blokowanie wolnych rodników. A poza tym są smaczne. Można je jeść na surowo i w przetworach. Są doskonałe do koktajli i lodów.