Czy naprawdę są najzdrowsze warzywa?

Jak powszechnie wiadomo owoce i warzywa są jednymi z najzdrowszych produktów, jakie możemy zaserwować w posiłkach swojemu organizmowi. Codziennie musimy dostarczać organizmowi odpowiednią ilość witamin i minerałów, gdyż nie możemy ich magazynować. Dlatego wiele osób poszukuje najzdrowszych warzyw i owoców, które dostarczą nam jak najwięcej witamin. Dotyczy to zwłaszcza witaminy C w okresie wiosenno-jesiennym.
Jednak czy tak naprawdę można mówić, że jest najzdrowsze warzywo ?

Rukiew wodna

Rukiew wodna uchodzi za najzdrowsze warzywo świata. Jest prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Dzięki temu jedzenie jej może odmłodzić naszą skórę, przeciwdziałać zachorowaniu na raka a także awitaminozie. Jednak to, że ma tyle substancji odżywczych ma również wady. Jedząc jej zbyt dużo, zbyt często bez urozmaicania diety może skończyć się ubocznymi skutkami. W za dużej ilości rukiew podrażnia błony śluzowe jelit i pęcherza, a także zaognić wrzody żołądka.

Jarmuż

Jarmuż jest jednym z warzyw, które uchodzi za najzdrowsze tuż obok rukwi. Bogaty w witaminę C i K, przeciwutleniacze i beta karoten. Tak szeroki skład sprawia, że ma on wpływ na nasze samopoczucie i chronią nasz organizm przed nowotworami. Mimo to nie powinniśmy przekraczać ilości dwóch dań z dodatkiem jarmużu dziennie. Wszystko co jest jedzone w zbyt dużych porcjach może szkodzić.
Liście jarmużu mają bowiem skłonność do kumulowania metali ciężkich.

Szpinak

Szpinak to fantastyczne źródło wielu potrzebnych nam witamin i minerałów. Ma sporą zawartość żelazna, magnezu, manganu, a także witamin A,C,K. Jednak jedzenie go codziennie może mieć zły wpływ na poziom wapnia w organizmie. Związki zawarte w szpinaku hamują wchłanianie wapnia z innych pokarmów, co może zaburzyć wiele procesów i narządów w naszym ciele na przykład skład, a więc zdrowie naszych kości.

Co więc robić?

Na świecie istnieją warzywa, które zawierają więcej potrzebnych nam składników odżywczych niż inne. To dość oczywiste. Jednak wybranie spośród całej gamy owoców i warzyw tylko tych kilku, które zawierają najwięcej składników nie zadziała dobrze na nasz organizm. Nasze ciało bardzo źle reaguje zarówno na niedosyt pewnych substancji, ale też na nich nadmiar.
Dlatego w zdrowej diecie powinna być zachowana zasada różnorodności produktów, z jakich robimy nasze posiłki. Wtedy naprawdę będziemy korzystać z dobrodziejstw najzdrowszych warzyw.